Przepis
pochodzi z tej strony.
Składniki na
zaczyn:
- ½ szkl. ciepłego mleka
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżka cukru
- 50 g drożdży
Składniki na
właściwe ciasto:
- 1 kg mąki (dałam mniej)
- 100 g cukru (można dodać więcej, bo nie są aż takie słodkie)
- 1 szkl. mleka
- 3 jajka
- 80 g masła
Dodatkowo:
- śmietanka z jajkiem do posmarowania
- marmolada
Drożdże rozetrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Dodać pozostałe składniki zaczynu i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Jajka
ubić z cukrem i wymieszać z zaczynem, dodać mleko oraz mąką i wyrobić gładkie
ciasto. Na koniec dodać roztopione masło (po tym ja jeszcze je zagniotłam).
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Z wyrośniętego ciasta
odrywać porcje i wałkować na okrągły placek. Każdy placek pokroić na ok. 8
trójkątów i w górnej części każdego z nich nakładać marmoladę. Formować
rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem w niewielkich odstępach.
Każdego rogalika posmarować śmietanką. Choć oryginalny przepis podaje inaczej,
ja piekłam je w ten sposób, pierwsze 5 minut w 200 st. C, a potem przez 10
minut w 175 st. C. Jeżeli formujemy większe rogaliki należy piec je dłużej.
Bardzo apetyczne rogaliki,z marmolada moje ulubione,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDrożdżowe rogaliki to coś absolutnie pysznego! Ja najbardziej lubię z powidłami śliwkowymi i serkiem waniliowym:) Twoje pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńWygladaja PRZEPIEKNIE! Chyba bede musiala lenia pogonic i pomyslec nad zrobieniem! :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl