środa, 25 września 2013

Szarlotka gruszkowo-dyniowa na cieście półkruchym

Mięciutkie ciasto półkruche, wprost rozpływające się w ustach, do tego nadzienie z świeżych jabłek, gruszek i dyni. Krótko mówiąc przepyszna szarlotka. Nikt, kto próbował nie domyślił się, że w składzie jest dynia. Smaki owoców, które razem poddusiłam, ładnie się wymieszały i utworzyły smaczną całość. Serdecznie polecam.

Składniki na ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 125 g margaryny/masła

Składniki na nadzienie:
  • 200 g jabłek
  • 200 g gruszek
  • 200 g dyni
  • sok z cytryny
  • cukier – dałam 5 łyżeczek, ale zależy to od słodkości owoców (wg. uznania)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo: 
  • otręby/bułka tarta

Składniki ciasta wymieszać i szybko zagnieść, 1/3 odłożyć do zamrażarki, a pozostałość do lodówki.

Owoce obrać, pokroić w drobną kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić do momentu, aż puszczą sok. Wtedy umieścić w garnku i wstawić na ogień. Zagotować i gotować do momentu aż większość soku odparuje a owoce znacznie zmiękną, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać mąką ziemniaczaną, można partiami, i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.

Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno blaszki o rozm. 24x24cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i podpiec, aż się delikatnie zezłoci (powinno być dość blade). Wyjąć, posypać na wierzchu otrębami i wyłożyć na to nadzienie. Wyjąć pozostałą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut.

Przepis bierze udział w akcji:
 Akcja z gruszką w tle
Ewka 

3 komentarze:

  1. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam. bardzo mi smakowała!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. U mnie tak bardzo smakowało nadzienie, że następnym razem podwoją ilość składników, żeby była grubsza warstwa :)

      E.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...