Składniki na ciasto:
- 2,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 125 g margaryny/masła
Składniki na nadzienie:
- 200 g jabłek
- 200 g gruszek
- 200 g dyni
- sok z cytryny
- cukier – dałam 5 łyżeczek, ale zależy to od słodkości owoców (wg. uznania)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- otręby/bułka tarta
Składniki ciasta wymieszać i szybko
zagnieść, 1/3 odłożyć do zamrażarki, a pozostałość do lodówki.
Owoce obrać, pokroić w drobną
kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Dobrze wymieszać i
odstawić do momentu, aż puszczą sok. Wtedy umieścić w garnku i wstawić na ogień.
Zagotować i gotować do momentu aż większość soku odparuje a owoce znacznie
zmiękną, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, dodać mąką
ziemniaczaną, można partiami, i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim
dno blaszki o rozm. 24x24cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i
podpiec, aż się delikatnie zezłoci (powinno być dość blade). Wyjąć, posypać na
wierzchu otrębami i wyłożyć na to nadzienie. Wyjąć pozostałą część ciasta z
zamrażarki i zetrzeć na wierzch na tarce o grubych oczkach. Ponownie wstawić do
piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut.
Przepis
bierze udział w akcji:
Ewka
och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam. bardzo mi smakowała!
OdpowiedzUsuńOla
Bardzo się cieszę. U mnie tak bardzo smakowało nadzienie, że następnym razem podwoją ilość składników, żeby była grubsza warstwa :)
UsuńE.