piątek, 30 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania



„Szybkie” (jak na możliwości drożdży) ciasto drożdżowe, przy którym nie trzeba wiele się napracować. Wychodzi puszyste a przy tym fajnie wilgotne i przede wszystkim długo utrzymuje się świeże. Oczywiste jest, że najlepiej smakuje w pierwszym dniu po upieczeniu, ale z czasem w smaku nie traci zbyt wiele. Polecam z każdym rodzajem owoców: świeżymi, mrożonymi lub z kompotu.

Przepis pochodzi od mojej znajomej.

 

Składniki na średnią podłużną blachę:

  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 całych jajek
  • 1 szklanka oleju
  •  5 szklanek mąki pszennej


Kruszonka:

  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 10 dag margaryny/masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  proszek do pieczenia, na końcówce noża


Dodatkowo:

  • dowolne owoce (u mnie mrożone truskawki), radzę układać jeden koło drugiego, bo ciasto potem sporo wyrasta


Składniki kruszonki wymieszać i zagniatać w palcach małe okruszki.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce w takiej kolejności, w jakiej podane są w przepisie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (ja położyłam w zlewie wypełnionym ciepłą wodą) na 1 godzinę, do czasu aż na powierzchni mąki pojawią się drożdże. Po tym czasie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na ok. 15 minut. Następnie na wierzch wyłożyć owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 45 minut.
Ciasto bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci  
Ewka



11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drozdzowe! A jak jeszcze bez wyrabiania, to nawet kocham! ;):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje drożdżowe już w piekarniku! W życiu nie piekłam placka drożdżowego, jeżeli się nie uda to się załamię ;)
    Pozdrawiam
    Dorka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak wyszło? Musiało się udać :P Ja dzisiaj piekłam nawet bez odstawiania po wymieszaniu i w piekarniku podwoiło objętość. Było pyszne, konsumentom smakowało :)

      E.

      Usuń
  3. Ciekawe co z tego wyrośnie.... ciasto już w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie a te drożdże to suche czy normalne??

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamist oleju mozna uzyć masło stopionego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można, wtedy ciasto będzie trochę mniej "wilgotne".

      Usuń
  6. A czy ciasto po wymieszaniu można zostawić do jutra ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chociaż nigdy nie próbowałam, myślę, że można zostawić ciasto na noc w lodówce.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...