„Szybkie” (jak na możliwości drożdży) ciasto drożdżowe, przy którym nie trzeba wiele się napracować. Wychodzi puszyste a przy tym fajnie wilgotne i przede wszystkim długo utrzymuje się świeże. Oczywiste jest, że najlepiej smakuje w pierwszym dniu po upieczeniu, ale z czasem w smaku nie traci zbyt wiele. Polecam z każdym rodzajem owoców: świeżymi, mrożonymi lub z kompotu.
Przepis pochodzi od mojej znajomej.
Składniki na
średnią podłużną blachę:
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 5 całych jajek
- 1 szklanka oleju
- 5 szklanek mąki pszennej
Kruszonka:
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 10 dag margaryny/masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- proszek do pieczenia, na końcówce noża
Dodatkowo:
- dowolne owoce (u mnie mrożone truskawki), radzę układać jeden koło drugiego, bo ciasto potem sporo wyrasta
Składniki
kruszonki wymieszać i zagniatać w palcach małe okruszki.
Wszystkie
składniki na ciasto umieścić w misce w takiej kolejności, w jakiej podane są w
przepisie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (ja położyłam w zlewie
wypełnionym ciepłą wodą) na 1 godzinę, do czasu aż na powierzchni mąki pojawią
się drożdże. Po tym czasie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się
dobrze połączyły. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia,
odstawić na ok. 15 minut. Następnie na wierzch wyłożyć owoce, posypać kruszonką
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 45 minut.
Uwielbiam ciasto drozdzowe! A jak jeszcze bez wyrabiania, to nawet kocham! ;):)
OdpowiedzUsuńMoje drożdżowe już w piekarniku! W życiu nie piekłam placka drożdżowego, jeżeli się nie uda to się załamię ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dorka
I jak wyszło? Musiało się udać :P Ja dzisiaj piekłam nawet bez odstawiania po wymieszaniu i w piekarniku podwoiło objętość. Było pyszne, konsumentom smakowało :)
UsuńE.
Ciekawe co z tego wyrośnie.... ciasto już w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńJak się udało?
UsuńE.
mam pytanie a te drożdże to suche czy normalne??
OdpowiedzUsuńZawsze używam normalnych :)
UsuńE.
Czy zamist oleju mozna uzyć masło stopionego?
OdpowiedzUsuńOczywiście można, wtedy ciasto będzie trochę mniej "wilgotne".
UsuńA czy ciasto po wymieszaniu można zostawić do jutra ? :)
OdpowiedzUsuńChociaż nigdy nie próbowałam, myślę, że można zostawić ciasto na noc w lodówce.
Usuń