Prosta krucha tarta z kremem budyniowym urozmaicona cynamonem i owocami. Myślę, że bardzo dobrze sprawdziłaby się również z jabłkami. Krem w konsystencji różni się od budyniu, nie jest taki zwarty, lecz lżejszy i bardziej kremowy. Polecam.
Składniki na
kruche ciasto:
- 125 ml masła/margaryny
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżka z czubkiem kakao
Składniki na
krem budyniowy:
- 375 ml mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- 3 figi
- ok. 5 śliwek
Mąkę wsypać
z cukrem i kakao do miski, dodać masło i posiekać je z resztą składników. Następnie dodać jajko i
zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie
przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem i cynamonem. Żółtka i mąki dokładnie
zmiksować i wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do
zgęstnienia.
Ciasto
wyciągnąć z lodówki rozwałkować na placek i przełożyć do formy (23 cm średnicy). Na wierzch
rozsypać groch lub fasolę (ja akurat najczęściej nie posiadam ani tego ani
tego, więc kładę spód od tortownicy) i podpiec w 175 st. C przez 10 minut.
Śliwki
pokroić w ósemki, figi w plasterki. Krem wyłożyć na podpieczony spód, na
wierzchu ułożyć figi i śliwki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25
minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Pięknie wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam figi, pyszna tarta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń