wtorek, 17 września 2013

Tarta cynamonowo-kakaowa z figami i śliwkami



Prosta krucha tarta z kremem budyniowym urozmaicona cynamonem i owocami. Myślę, że bardzo dobrze sprawdziłaby się również z jabłkami. Krem w konsystencji różni się od budyniu, nie jest taki zwarty, lecz lżejszy i bardziej kremowy. Polecam.

Składniki na kruche ciasto:
  • 125 ml masła/margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka z czubkiem kakao
Składniki na krem budyniowy:
  • 375 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
  • 3 figi
  • ok. 5 śliwek

Mąkę wsypać z cukrem i kakao do miski, dodać masło i posiekać je z resztą składników. Następnie dodać jajko i zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem i cynamonem. Żółtka i mąki dokładnie zmiksować i wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia.

Ciasto wyciągnąć z lodówki rozwałkować na placek i przełożyć do formy (23 cm średnicy). Na wierzch rozsypać groch lub fasolę (ja akurat najczęściej nie posiadam ani tego ani tego, więc kładę spód od tortownicy) i podpiec w 175 st. C przez 10 minut.

Śliwki pokroić w ósemki, figi w plasterki. Krem wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć figi i śliwki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut.

Przepis bierze udział w akcji:
Ewka



2 komentarze:

  1. Uwielbiam figi, pyszna tarta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...