Składniki:
- pół kilograma marchewki
- litr bulionu
- 4 łyżki białego ryżu
- szczypta soli
- szklanka mleka
Marchewkę pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać bulion, wsypać ryż i marchewkę. Gotować do miękkości ( ok pół godziny). Po tym czasie zblendować zupę, wlać mleko i zagotować. W tym momencie można dodać odrobinę imbiru. Zjeść niezwłocznie! :)
Przepis bierze udział w akcji:
Smacznego!
Aga
Wspanialy przepis! Akurat cos, na co zalapalaby sie cala moja trojka! :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
Polecam zwłaszcza na te szare, chłodne popołudnia, wspaniale rozgrzewa :)
UsuńAbsolutne pyszności!!!!! :)
OdpowiedzUsuńIzka
Buszuję po sieci i szukam pomysłu na zupę z marchwi. Trochę zmodyfikuje ten przepis. Zamiast ryżu będzie kasza jaglana, a z przypraw kurkuma i szczypta curry. Spróbuje najpierw poddusić marchew z korzeniem pietruszki. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z ta kaszą. Jest bardzo zdrowa. Można te jednego ziemniaka wrzucić :)
UsuńPozdrawiam, A