niedziela, 15 września 2013

Nalewka malinowa na przeziębienia



Mówi się, że nalewka malinowa, podobnie, jak sok z malin jest doskonałym sposobem na przeziębienie. Czy jest to prawda musicie sami się o tym przekonać. Jedno jest pewne, wspaniale rozgrzewa, a jeszcze lepiej smakuje. Zasada przygotowywania tej nalewki jest podobna, jak nalewki wiśniowej.

Składniki:
  • maliny (u mnie 1 kg)
  • cukier (coś ok. 75 dag)
  • spirytus (u mnie wódka 50-60%, ok. 1,5 l)

Maliny umieścić w dużym słoju i zasypać cukrem w takiej ilości, żeby po wymieszaniu  osypywał się górką na wierzchu. Słój przykryć ściereczką z gumką i odstawić w ciepłe miejsce. Co jakiś czas należy nim potrząsnąć, żeby cukier się lepiej rozpuścił. Po 2-3 dniach zlać utworzony sok, a pozostawione owoce zalać alkoholem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać alkohol, połączyć ze sokiem, przelać do butelek i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na kilka miesięcy (3-6). Po tym czasie naleweczka jest gotowa do konsumpcji. Przed spożyciem należy tylko zlać ją znad osadu i przefiltrować przez grubą warstwę gazy.

Przepis bierze udział w akcji:
 
Ewka



3 komentarze:

  1. U mnie własnie się taka produkuję;0 zapraszam na szczyptę soli:) nowa notka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja sama co prawda nie robię, ale tata robi więc zapas na zimę ma ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojeju wygląda super! Muszę zrobić zanim zacznie się sezon na jesienne przeziębienia. Może w tym roku nie złapię żadnego wirusa, bo ostatnio całą przerwę semestralną przeleżałam w łóżku ;.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...