wtorek, 24 września 2013

Zupa serowa

Zupa powstała całkiem przypadkiem:) w lodówce było kilka serków, ciężko byłoby je przejeść:P I spontanicznie powstała taka zupka. Nie jest to krem, więc najlepszym dodatkiem byłby drobny makaron.

Składniki na bulion:
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka listków pora
  • 1,5 litra wody
  • sól
Składniki na zupę:
  • 1.5 litra bulionu
  • 1,5 serka kremowego do smarowania pieczywa ( u mnie śródziemnomorski, taki serek typu feta ale do smarowania:P )
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej 

Bulion: Marchewkę, seler i pietruszkę  kroimy w paseczki, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy por i gotujemy ok pół godziny. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Drobno posiekamy czosnek dodajemy pod koniec smażenia, żeby nie zgorzkniał.  Odcedzamy warzywa. Do czystego wrzącego  bulionu dodajemy serek, mieszamy, żeby się roztopił. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotujemy razem jeszcze chwile.

Smacznego!
Aga



2 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...