Składniki na bulion:
- mała marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- kilka listków pora
- 1,5 litra wody
- sól
- 1.5 litra bulionu
- 1,5 serka kremowego do smarowania pieczywa ( u mnie śródziemnomorski, taki serek typu feta ale do smarowania:P )
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
Bulion: Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w paseczki, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy por i gotujemy ok pół godziny. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Drobno posiekamy czosnek dodajemy pod koniec smażenia, żeby nie zgorzkniał. Odcedzamy warzywa. Do czystego wrzącego bulionu dodajemy serek, mieszamy, żeby się roztopił. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotujemy razem jeszcze chwile.
Smacznego!
Aga
ale pyszności:) zupa serowa to jest to:)
OdpowiedzUsuńIdealna na wietrzną jesień :) Dziękuję za odwiedziny:)
OdpowiedzUsuń