piątek, 13 września 2013

Staropolskie drożdżowe rogaliki z marmoladą


Najlepsze drożdżowe rogaliki. Takie na dwa, trzy kęsy. Nadziane marmoladą, nie za słodkie, takie w sam raz. Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce, nie klei się do rąk, szybko rośnie. U mnie, już po wyrośnięciu, podczas robienia rogalików dalej wyrastało i ponownie podwoiło swoją objętość (może dlatego tyle mi ich wyszło?).  Wg. oryginalnego przepisu wychodzi 30 rogalików. U mnie wyszło 64 i to wcale nie małe :) Jedyną wadą tych rogalików jest to, że dość szybko tracą świeżość. Dlatego też ja od razu po ostygnięciu część zamrażam.

Przepis pochodzi z tej strony.
 
Składniki na zaczyn:
  • ½ szkl. ciepłego mleka
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g drożdży
Składniki na właściwe ciasto:
  • 1 kg mąki (dałam mniej)
  • 100 g cukru (można dodać więcej, bo nie są aż takie słodkie)
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 80 g masła
Dodatkowo:
  • śmietanka z jajkiem do posmarowania
  • marmolada

Drożdże rozetrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Dodać pozostałe składniki zaczynu i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Jajka ubić z cukrem i wymieszać z zaczynem, dodać mleko oraz mąką i wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać roztopione masło (po tym ja jeszcze je zagniotłam). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje i wałkować na okrągły placek. Każdy placek pokroić na ok. 8 trójkątów i w górnej części każdego z nich nakładać marmoladę. Formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem w niewielkich odstępach. Każdego rogalika posmarować śmietanką. Choć oryginalny przepis podaje inaczej, ja piekłam je w ten sposób, pierwsze 5 minut w 200 st. C, a potem przez 10 minut w 175 st. C. Jeżeli formujemy większe rogaliki należy piec je dłużej.

Przepis bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci  
Ewka



3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne rogaliki,z marmolada moje ulubione,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe rogaliki to coś absolutnie pysznego! Ja najbardziej lubię z powidłami śliwkowymi i serkiem waniliowym:) Twoje pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja PRZEPIEKNIE! Chyba bede musiala lenia pogonic i pomyslec nad zrobieniem! :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...