piątek, 6 września 2013

Chłodnik litewski



Jeden z moich ulubionych szybkich obiadków. Powinno się go przygotowywać z botwinki, ale ja nie bardzo za nią przepadam i używam samych buraczków. Kolor wyszedł mi trochę blady, bo nie odstawiałam go do lodówki i nie zabarwił się tak mocno od buraków. Polecam w gorące dni, w chłodniejsze nie smakuje już tak dobrze.
 
Składniki 3 porcje:

  • 3 duże kubki kefiru lub chłodnika Sokólskiego/zsiadłego mleka/jogurtu naturalnego
  • 3 ogórki, takie krótkie z ogródka
  • 3 rzodkiewki
  •  2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 buraki
  •  sól

Kefir umieścić w garnku, dodać zioła, wymieszać. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać z kefirem. Buraki pokroić w drobną kosteczkę, gotować aż zmiękną, ale nie mogą się rozgotować. Odcedzić (nie wylewać wywaru) i ostudzić. Przełożyć do kefiru, dobrze wymieszać. Chłodnik rozrzedzić niewielką ilością zimnego wywaru z buraków, doprawić solą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły. Przed podaniem jeszcze raz dobrze wymieszać. Chłodnik można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Ewka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...