Bardzo lubię sałatki. Za kolory, za smaki, zapachy i za dowolność w
dobieraniu składników. Sałatki są lekkie, ale gdy odpowiednio je skomponujemy
mogą być pożywnym daniem. Podstawą sałatki muszą być świeże
warzywa, m.in sałata ( niskokaloryczna,
wzmacnia system nerwowy, poprawia trawienie, są silnymi przeciwutleniaczami,
zawiera potas, żelazo, magnez, witaminy z gr B oraz kwas foliowy-szczególnie
ważny dla kobiet w ciąży) pomidory ( zawierają
likopen- substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, może przeciwdziałać
zawałom serca oraz rakowi szyjki macicy; w pomidorach znajdziemy też dużo
witaminy C- na odporność, witaminę E- przeciwutleniacz, który zapobiega
szybkiemu starzeniu się skóry, zmniejsza wypadanie włosów; dzięki zawartości w
pomidorach potasu, magnezu, wapnia i żelaza nasz organizm może lepiej
funkcjonować), cebula ( zwiększa odporność,
działa przeciwbakteryjnie, poprawia trawienie, obniża cholesterol i zawartość
cukru we krwi). Do warzyw należy dodać składnik
białkowy ( może to być ryba, jak w tym przypadku Sałatka z-łososiem, kurczak, indyk, ser
żółty- zawiera dużo wapnia, co wpływa na mocne kości i zęby). Uzupełnieniem
takiej sałatki powinien być składnik
węglowodanowy, np kasza, grzanki z chleba pełnoziarnistego,
pełnoziarnisty makaron. Komponując sałatkę w ten sposób dostarczymy naszemu
organizmowi wszystkich najważniejszych składników odżywczych:)
Składniki:
- 2 porządne garście sałaty ( u mnie masłowa i
rucola)
- duży pomidor
- pół czerwonej cebuli
- 2 plasterki polędwicy sopockiej
- 1 plaser salami
- 1 plaster żółtego sera
- 1 kromka chleba razowego
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Chleb należy nasmarować czosnkiem, po czym pokroić
na małe kawałki ( grzanki). Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Warzywa umyć,
osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, pomidora i cebulę pokroić w plasterki.
Wędliny pokroić na małe kawałki, ser żółty w drobne paseczki. Wszystko ułożyć
na talerzu, oprószyć świeżo zmielonymi solą i pieprzem i posypać grzankami.
Zjadać od razu
Przepis bierze udział w akcji:
Smacznego!
Aga:)
Fajna prosta i szybka sałatka:) podoba mi sie ta charakterystyka składnikow ktormd powinny byc w salatce:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Izka
Dziękuję:) Postaram się częściej pisać charakterystykę produktów używanych do potraw :)
Usuń