niedziela, 15 września 2013

Niedziela na słodko: Ucierane ciasto na oleju ze śliwkami i kruszonką



Ostatni moment na wykonanie ciasta ucieranego w ramach naszej akcji. Do tego typu ciast podchodzę ostrożnie, ponieważ zdarzają się zakalce. Jednakże to udało się w zupełności i na stałe wchodzi do mojego repertuaru. Muszę koniecznie wypróbować je z innymi owocami. Wspaniale nadaje się na sytuację pt. „goście w drodze” :) Ciasto upiekłam w foremce o wymiarach 24x24cm, ale na bokach wyszło niskie, dlatego podaję przepis na 1,5 porcji.

Przepis pochodzi z tej strony. Podaję z moimi drobnymi zmianami.

Składniki: 
  • 2 i 1/4 szkl. maki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. oleju

Dodatkowo:
  • śliwki (tyle, żeby pokryć wierzch ciasta)
  • kruszonka (z tego przepisu)

Jajka wbić do miski, dodać olej i wymieszać. Pozostałe składniki wsypać do oddzielnej miszki, wymieszać i dodać do miski z jajkami. Ponownie wymieszać, ja zrobiłam to dość dokładnie. Śliwki pokroić na pół wzdłuż i ułożyć na wierzchu, skórką w stronę ciasta. Posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st. C przez  godzinę. Ja pozostawiłam do ostudzenia w piekarniku.
Przepis bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci
Ewka



7 komentarzy:

  1. czy to jest to ciasto z piosenki "najłatwiejsze ciasto w świecie tak tak tak, nic a nic się go nie gniecie, tak tak tak"?
    hihi
    pyszności ze śliwkami, mniam, w moim nowym piekarniku znajdzie się miejsce na to ciacho
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika też mi ta piosenka przyszła do głowy jak pierwszy raz zrobiłam to ciasto :) polecam też z orzechami włoskimi i jablkiem ;) za dni kilka pewnie i ta wersja znajdzie się na www.gotujzrodzinka.pl

      Usuń
  2. Proste rozwiązania - najlepsze :) CHciałbym jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj masz racje: zakalce sie zdarzaja i to czesciej, niz rzadko! :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa cieszę się, że ciasto smakowało ;) dzięki Twojemu wpisowi wiem, że muszę pisać o wymiarach moich tortownic ;) a na blogu nie wiem czy widziałaś gruszkową wariację ? http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/migdalowe-ciasto-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, trochę wydawało mi się małe, dlatego użyłam mniejszej blaszki :) Migdałowego jeszcze nie widziałam, ale mam zamiar pokombinować jeszcze trochę z tym dodając jogurt.

      E.

      Usuń
    2. jogurt dodaję do innego - na proszku budyniowym :) ja w tym zmieniam w tym roku tylko owoce i rodzaje mąki - ew. zastępuję ją migdałami jak w gruszkowym :)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...