Ostatni moment na wykonanie ciasta ucieranego w ramach
naszej akcji. Do tego typu ciast podchodzę ostrożnie, ponieważ zdarzają się
zakalce. Jednakże to udało się w zupełności i na stałe wchodzi do mojego repertuaru.
Muszę koniecznie wypróbować je z innymi owocami. Wspaniale nadaje się na
sytuację pt. „goście w drodze” :) Ciasto upiekłam w foremce o wymiarach
24x24cm, ale na bokach wyszło niskie, dlatego podaję przepis na 1,5 porcji.
Przepis pochodzi z tej strony. Podaję z moimi drobnymi
zmianami.
Składniki:
- 2 i 1/4 szkl. maki
- 1,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 3/4 szkl. oleju
Dodatkowo:
- śliwki (tyle, żeby pokryć wierzch ciasta)
- kruszonka (z tego przepisu)
Jajka wbić do miski, dodać olej i wymieszać. Pozostałe składniki wsypać do oddzielnej miszki, wymieszać i dodać do miski z jajkami. Ponownie wymieszać, ja zrobiłam to dość dokładnie. Śliwki pokroić na pół wzdłuż i ułożyć na wierzchu, skórką w stronę ciasta. Posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st. C przez godzinę. Ja pozostawiłam do ostudzenia w piekarniku.
Przepis bierze udział w akcji:
czy to jest to ciasto z piosenki "najłatwiejsze ciasto w świecie tak tak tak, nic a nic się go nie gniecie, tak tak tak"?
OdpowiedzUsuńhihi
pyszności ze śliwkami, mniam, w moim nowym piekarniku znajdzie się miejsce na to ciacho
Pozdrawiam
Monika
Monika też mi ta piosenka przyszła do głowy jak pierwszy raz zrobiłam to ciasto :) polecam też z orzechami włoskimi i jablkiem ;) za dni kilka pewnie i ta wersja znajdzie się na www.gotujzrodzinka.pl
UsuńProste rozwiązania - najlepsze :) CHciałbym jeść!
OdpowiedzUsuńOj masz racje: zakalce sie zdarzaja i to czesciej, niz rzadko! :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ewa cieszę się, że ciasto smakowało ;) dzięki Twojemu wpisowi wiem, że muszę pisać o wymiarach moich tortownic ;) a na blogu nie wiem czy widziałaś gruszkową wariację ? http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/deser/migdalowe-ciasto-z-gruszkami/
OdpowiedzUsuńHihi, trochę wydawało mi się małe, dlatego użyłam mniejszej blaszki :) Migdałowego jeszcze nie widziałam, ale mam zamiar pokombinować jeszcze trochę z tym dodając jogurt.
UsuńE.
jogurt dodaję do innego - na proszku budyniowym :) ja w tym zmieniam w tym roku tylko owoce i rodzaje mąki - ew. zastępuję ją migdałami jak w gruszkowym :)
Usuń