Szczerze przyznam, że nigdy nie jadłam kiełków fasoli mung. Po otwarciu słoiczka i spróbowaniu muszę stwierdzić, że na pewno zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Dziś przedstawiam je w sałatce z tuńczykiem, ryżem i warzywami konserwowanymi. Dzięki zalewie mają lekko kwaśny smak, przez co fajnie komponują się z resztą składników. Słoiczek z kiełkami fasoli mung oraz wiele innych produktów otrzymałyśmy dzięki uprzejmości sieci sklepów Lidl, gdzie trwa właśnie Tydzień Azjatycki. Inne sprezentowane nam artykuły przedstawimy Wam w kolejnych odsłonach :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem i ofertą sklepów Lidl, ponieważ mają bardzo dużo ciekawych produktów:)
Składniki:
- szklanka suchego ryżu lub 2 torebki
- puszka tuńczyka w sosie własnym ( u mnie rozdrobniony, ale może byc również w kawałakch)
- pół słoiczka kiełków fasoli Mung ( u mnie formy VITASIA ze sklepu LIDL)
- 4 korniszony
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Ryż ugotować, ostudzić. Tuńczyka, kiełki fasoli Mung i kukurydze odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, jogurt, sól i pieprz. Wymieszać i zajadać ze smakiem :)
Smacznego!
Aga
Poniżej na zdjęciu przedstawiam wszystkie prezenty jakie otrzymałyśmy od sieci sklepów LIDL
Ja również nigdy nie jadłam kiełków fasoli mung, zawsze jadłam kiełki słonecznika lub brokuła. Ale ciekawi mnie smak tych kiełków i całej sałatki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Izka:)