Prosty przepis na drobiowe roladki, którym dodaje charakteru intensywny w smaku ser pleśniowy. Po usmażeniu fajnie się rozpływa i doskonale współgra ze smakiem papryki. Polecam na niedzielny obiadek, do ziemniaków i sałatki.
Składniki 5
roladek:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- połowa serka z niebieską pleśnią (mój miał 80 g)
- 1/4 czerwonej papryki
- sól, pieprz
Składniki na
panierkę:
- pół szklanki małych krakersików
- pół szklanki płatków kukurydzianych
- mąka
- jajko
Kurczaka
pokroić na kawałki, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Lazur pokroić w słupki,
paprykę w drobniutką kosteczkę. Na każdym kawałku mięsa układać ser i trochę
papryki. Zwijać w roladki, można zabezpieczyć wykałaczkami. Krakersy i płatki zmielić
częściowo w malakserze (nie może to być piasek, tylko raczej większe okruszki) lub zgnieść walkiem do ciasta.
Roladki zanurzać w mące, maczać w jajku a następnie w panierce. Smażyć na złoty
kolor.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Fantastyczny pomysł na panierkę z tymi krakersami:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie sprawdzają się same krakersy, a jeszcze lepiej gdy są smakowe.
UsuńE.
Super fajne proste danie. Aż mnie głód dopadł ;)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne nadzienie! Witam w akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńSmaczne roladki w smacznej panierce :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html