Składniki:
- duży pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika
- 4 łyżki oleju rzepakowego ( tzw oliwa północy) lub oliwy z oliwek-do wyboru
- 3 łyżki startego na drobnych oczkach sera gouda
Natkę myjemy, osuszany i drobno siekamy. Czosnek drobno siekamy. Matkę, czosnek, słonecznik i ser umieszczamy w malakserze lub w pojemniku w którym będziemy blendować. Wlewamy odrobinę oleju i powoli miksujemy, stopniowo dodając olej. Dodawać olej do pożądanej gęstości. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce do tygodnia. Jemu z kanapką, makaronem lub prosto ze słoiczka :)
Aga
Mniam mniam. Kocham pietruszkę, tą pastę też bym pokochała :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam szybciutko do kuchni, pasta powstaje w 5 minut :)
Usuń