piątek, 20 września 2013

Placuszki bananowe

Przepis posiadam od siostry. Bardzo zachwalane przez nią placuszki bananowe postanowiłam sama przygotować. Placuszki są pyszne, aromatyczne ( dzięki dodatku cynamonu) i mięciutkie. Idealne na jesienne śniadanie :) Placuszków wychodzi ok 9 sztuk, starczy więc dla dwóch osób:)

Składniki:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki jogurtu greckiego ( ja dałam zwykły)
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnistej)
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu ( ja dałam trochę więcej)
Banana należy rozgnieść widelcem. Jaja wymieszać z jogurtem i mlekiem. Dodać mąkę, proszek, cynamon, sól i banana. Wymieszać wszystko. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Placuszki smażą się bardzo szybko więc należy uważać, żeby się nie przypaliły. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z pudrem i śliwkami węgierkami:)

Aga

2 komentarze:

  1. uwielbiam te placuszki! sama często je przygotowywuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przygotowałam pierwszy raz, ale na pewno będę je przygotowywać częściej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...