poniedziałek, 29 lutego 2016

Szybki pomidorowy pełnoziarnisty chleb


Coraz więcej supermarketów posiada własną "piekarnię". Wchodząc do sklepu czujemy zapach świeżego, pysznego chleba.  Szkoda tylko, że te "chleby" i "bułki" o strukturze waty wypiekane są z ciasta głęboko mrożonego, często niewiadomego pochodzenia, a zapach chleba jest tylko sztucznym aromatem. Warto pokusić się o wyprodukowanie własnego chleba. Jest to proces całkiem szybki i prosty:) 

Szybki pomidorowy pełnoziarnisty chleb
Składniki:
  • 400 g maki pszennej pełnoziarnistej 
  • 100 g mąki żytniej
  • 340 g wody
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka suszonych pokrojonych pomidorów
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub wyrabiać ręcznie przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i naciąć ją na skos i ponownie odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni. Na najniższą półkę wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Wstawić chleb i piec około 40-50 minut.  

4 komentarze:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego przepisu szukałam, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam podobny chleb. Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia i ja osobiście dodałam sporo tej suszonej i uważam, że smak jest wyjątkowy. Polecam spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...