poniedziałek, 29 lutego 2016

Szybki pomidorowy pełnoziarnisty chleb


Coraz więcej supermarketów posiada własną "piekarnię". Wchodząc do sklepu czujemy zapach świeżego, pysznego chleba.  Szkoda tylko, że te "chleby" i "bułki" o strukturze waty wypiekane są z ciasta głęboko mrożonego, często niewiadomego pochodzenia, a zapach chleba jest tylko sztucznym aromatem. Warto pokusić się o wyprodukowanie własnego chleba. Jest to proces całkiem szybki i prosty:) 

Szybki pomidorowy pełnoziarnisty chleb
Składniki:
  • 400 g maki pszennej pełnoziarnistej 
  • 100 g mąki żytniej
  • 340 g wody
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka suszonych pokrojonych pomidorów
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub wyrabiać ręcznie przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i naciąć ją na skos i ponownie odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni. Na najniższą półkę wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Wstawić chleb i piec około 40-50 minut.  

2 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...