Składniki na
ciasto:
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 1,5 łyżki oleju
Składniki na
farsz:
- 250 g serka ricotta
- 2 łyżeczki cukru
- 1 niecała łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka śmietanki kremówki
Składniki na
ciasto umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 1
godzinę do lodówki.
Do ricotty
dodać pozostałe składniki farszu i zmiksować blenderem.
Ciasto
wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Przeciąć go na pół, na
jednej połowie rozłożyć w ok. 2 cm odstępach po łyżeczce nadzienia. Ciasto
wokół nadzienia posmarować wodą i przykryć drugim płatem. Podociskać palcami i
specjalnym nożykiem wycinać kwadraciki. Ravioli wrzucać na wrzątek i gotować
ok. 5 minut. Można podawać polane kremówką. Z przepisu wyszło ok. 30 sztuk.
Tutaj można zobacz, jak się wykonuje ravioli przy pomocy specjalnej maszynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)