sobota, 7 września 2013

Gruszki w karmelowym sosie



Szybki i prosty deser, do przygotowania nawet zaraz po obiedzie. Nie jest zbyt słodki, ani sycący, stanowi wspaniały dodatek do poobiedniej kawy. Przepis na 3 gruszki.

Składniki na sos karmelowy:
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki 
Składniki na zalewę:
  • ok. 1/2-3/4 l wody (w zależności jakiego garnka używamy, ma być tyle wody, żeby pokryła gruszki)
  • 1/2 szklanki cukru
  •  sok z cytryny

Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gruszki obrać i wydrążyć od spodu, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny. Umieścić w garnku z zalewą, ponownie zagotować i gotować około 10 minut. Wyjąć, ułożyć na papierowym ręczniku.
Cukry i wodę umieścić w garnuszku i gotować do rozpuszczenia cukru i uzyskania karmelu. Następnie dodać kremówkę, szybko mieszając, gotować dalej, aż sos zgęstnieje.
Gruszki układać na talerzykach, podawać polane sosem.
 
 
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez nas, do której serdecznie Was zapraszam:

Akcja z gruszką w tle
Ewka



1 komentarz:

  1. Karmelowy sos zawsze i wszędzie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...