Szybki i prosty deser, do przygotowania nawet zaraz po
obiedzie. Nie jest zbyt słodki, ani sycący, stanowi wspaniały dodatek do
poobiedniej kawy. Przepis na 3 gruszki.
Składniki na
sos karmelowy:
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka wody
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
Składniki na
zalewę:
- ok. 1/2-3/4 l wody (w zależności jakiego garnka używamy, ma być tyle wody, żeby pokryła gruszki)
- 1/2 szklanki cukru
- sok z cytryny
Składniki
zalewy wymieszać i zagotować. Gruszki obrać i wydrążyć od spodu, pozostawiając
ogonki. Skropić sokiem z cytryny. Umieścić w garnku z zalewą, ponownie
zagotować i gotować około 10 minut. Wyjąć, ułożyć na papierowym ręczniku.
Cukry i wodę
umieścić w garnuszku i gotować do rozpuszczenia cukru i uzyskania karmelu.
Następnie dodać kremówkę, szybko mieszając, gotować dalej, aż sos zgęstnieje.
Gruszki
układać na talerzykach, podawać polane sosem.
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez nas, do której serdecznie Was zapraszam:
Ewka
Karmelowy sos zawsze i wszędzie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń