czwartek, 5 września 2013

Sałatka z serem i szynką

Bardzo lubię sałatki. Za kolory, za smaki, zapachy i za dowolność w dobieraniu składników. Sałatki są lekkie, ale gdy odpowiednio je skomponujemy mogą być pożywnym daniem. Podstawą sałatki muszą być świeże warzywa, m.in sałata ( niskokaloryczna, wzmacnia system nerwowy, poprawia trawienie, są silnymi przeciwutleniaczami, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminy z gr B oraz kwas foliowy-szczególnie ważny dla kobiet w ciąży) pomidory ( zawierają likopen- substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, może przeciwdziałać zawałom serca oraz rakowi szyjki macicy; w pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C- na odporność, witaminę E- przeciwutleniacz, który zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry, zmniejsza wypadanie włosów; dzięki zawartości w pomidorach potasu, magnezu, wapnia i żelaza nasz organizm może lepiej funkcjonować), cebula ( zwiększa odporność, działa przeciwbakteryjnie, poprawia trawienie, obniża cholesterol i zawartość cukru we krwi). Do warzyw należy dodać składnik białkowy ( może to być ryba, jak w tym przypadku Sałatka z-łososiem, kurczak, indyk, ser żółty- zawiera dużo wapnia, co wpływa na mocne kości i zęby). Uzupełnieniem takiej sałatki powinien być składnik węglowodanowy, np kasza, grzanki z chleba pełnoziarnistego, pełnoziarnisty makaron. Komponując sałatkę w ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich najważniejszych składników odżywczych:)


 Składniki:
  • 2 porządne garście sałaty ( u mnie masłowa i rucola)
  • duży pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 plasterki polędwicy sopockiej
  • 1 plaser salami
  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 kromka chleba razowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Chleb należy nasmarować czosnkiem, po czym pokroić na małe kawałki ( grzanki). Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, pomidora i cebulę pokroić w plasterki. Wędliny pokroić na małe kawałki, ser żółty w drobne paseczki. Wszystko ułożyć na talerzu, oprószyć świeżo zmielonymi solą i pieprzem i posypać grzankami. Zjadać od razu
 
 
Przepis bierze udział w akcji:
Warzywa psiankowate 2013
Smacznego!
Aga:)






2 komentarze:

  1. Fajna prosta i szybka sałatka:) podoba mi sie ta charakterystyka składnikow ktormd powinny byc w salatce:)
    Pozdrawiam,Izka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Postaram się częściej pisać charakterystykę produktów używanych do potraw :)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...