niedziela, 8 września 2013

Niedziela na słodko: Ciasto marchewkowe


Dziś przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe. Ciasto jest przepyszne, aromatyczne, wilgotne, pachnące cynamonem. Dla osób nie lubiących marchewki- nie jest wyczuwalna, więc śmiało możecie jeść ten deser. Dla osób nie jedzących nigdy tego ciasta- w smaku przypomina piernik :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce ( 3-4 sztuki )
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 garście orzechów włoskich ( posiekanych)

Jajka utrzeć z cukrem. Porcjami dodać mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. Utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie porcjami dodać olej. Do powstałej masy wmieszać startą marchewkę i orzechy włoskie.  Piec 40-45 minut w 180 stopni C ( do tzw. suchego patyka- po włożeniu patyka do placka nie może osiąść na nim surowe ciasto). 

Przepis bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci

Smacznego!
Aga

6 komentarzy:

  1. Takie ciasto to musi byc pyszne, taki pulchniutkie. Wspaniale wygląda.
    Zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Rzeczywiście było pyszne, polecam do popołudniowej kawy :)
      Pozdrawiam, Aga

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Przynajmniej mam wymowke, ze to przeciez warzywa... ;)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pyszne, marchewka nie jest wyczuwana, pełni rolę wypełniacza, a przy tym jest niezwykle zdrowa:)

      Usuń
  3. Bardzo smaczne ciasto. Dzieciom smakowało i migiem zniknęło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Ago proszę mi podać wymiary blaszki do pieczenia do tego przepisu.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...