Dziś przedstawiam przepis na ciasto marchewkowe. Ciasto jest przepyszne, aromatyczne, wilgotne, pachnące cynamonem. Dla osób nie lubiących marchewki- nie jest wyczuwalna, więc śmiało możecie jeść ten deser. Dla osób nie jedzących nigdy tego ciasta- w smaku przypomina piernik :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki marchewki startej na tarce ( 3-4 sztuki )
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 garście orzechów włoskich ( posiekanych)
Jajka utrzeć z cukrem. Porcjami dodać mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. Utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie porcjami dodać olej. Do powstałej masy wmieszać startą marchewkę i orzechy włoskie. Piec 40-45 minut w 180 stopni C ( do tzw. suchego patyka- po włożeniu patyka do placka nie może osiąść na nim surowe ciasto).
Przepis bierze udział w akcji:
Smacznego!
Aga
Takie ciasto to musi byc pyszne, taki pulchniutkie. Wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie :)
Dziękuję:) Rzeczywiście było pyszne, polecam do popołudniowej kawy :)
UsuńPozdrawiam, Aga
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Przynajmniej mam wymowke, ze to przeciez warzywa... ;)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ciasto pyszne, marchewka nie jest wyczuwana, pełni rolę wypełniacza, a przy tym jest niezwykle zdrowa:)
UsuńBardzo smaczne ciasto. Dzieciom smakowało i migiem zniknęło.
OdpowiedzUsuńPani Ago proszę mi podać wymiary blaszki do pieczenia do tego przepisu.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń