wtorek, 10 września 2013

Zupa-krem marchewkowa

Pyszna, aromatyczna zupa marchewkowa. Idealna na duży głód i szybki obiad. Sycąca dzięki zawartości ryżu. Gdy chcemy przygotować jej zdrowszą wersję można dodać ryż brązowy, ale należy pamiętać, że czas gotowania znacznie się wydłuży. Gdy dodamy szczyptę mielonego imbiru będzie wspaniałym środkiem rozgrzewającym na zbliżającą się jesień.

Składniki:
  • pół kilograma marchewki
  • litr bulionu
  • 4 łyżki białego ryżu
  • szczypta soli
  • szklanka mleka

Marchewkę pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać bulion, wsypać ryż i marchewkę. Gotować do miękkości ( ok pół godziny). Po tym czasie zblendować zupę, wlać mleko i zagotować.  W tym momencie można dodać odrobinę imbiru. Zjeść niezwłocznie! :)



                                                       Przepis bierze udział w akcji:
                                                       


             
                                                        Z dziećmi i dla dzieci


Smacznego!
Aga

5 komentarzy:

  1. Wspanialy przepis! Akurat cos, na co zalapalaby sie cala moja trojka! :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zwłaszcza na te szare, chłodne popołudnia, wspaniale rozgrzewa :)

      Usuń
  2. Absolutne pyszności!!!!! :)
    Izka

    OdpowiedzUsuń
  3. Buszuję po sieci i szukam pomysłu na zupę z marchwi. Trochę zmodyfikuje ten przepis. Zamiast ryżu będzie kasza jaglana, a z przypraw kurkuma i szczypta curry. Spróbuje najpierw poddusić marchew z korzeniem pietruszki. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z ta kaszą. Jest bardzo zdrowa. Można te jednego ziemniaka wrzucić :)
      Pozdrawiam, A

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...