poniedziałek, 23 września 2013

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami


Ostatnio pogoda nie sprzyja i jeśli nie ma się dobrego sztucznego oświetlenia, to praktycznie nie ma warunków do robienia zdjęć. Jak widać w tym poście, wychodzą dość ciemne i nie widać ważnych szczegółów. No cóż, jak na razie nic na to nie poradzę.
Jeśli lubicie smak jabłek z cynamonem, to te naleśniki są jak najbardziej dla Was. Dodałam do nadzienia też rodzynki, żeby je trochę urozmaicić.

Składniki:
  • 8 cienkich naleśników
  • 2 niezbyt duże twarde jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
Jabłka pokroić w małą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Umieścić w garnku wraz z rodzynkami, dodać sok jabłkowy i podgrzewać do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż sok się trochę zredukuje. Do tego czasu jabłka powinny zmięknąć, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Wtedy dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać do zgęstnienia. Na każdy naleśnik nakładać po jednej łyżce farszu. Zagiąć delikatnie dwa boki naleśnika i zwijać w rulon (poprzecznie do zagiętych boków).

 Przepis bierze udział w akcji:
Jabłko z cynamonem


Ewka

2 komentarze:

  1. pyszne, jesienne nadzienie :) lubię takie naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham naleśniki z takiej wersji z chęcią bym zjadła.
    Zapraszam serdecznie do mnie kociolek-pysznosci.blog.pl na naleśniki z powidłami śliwkowymi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...