poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sernikowe lody truskawkowe



Nigdy nie próbowałam tego typu lodów, dlatego też bez wahania zabrałam się za ich przygotowanie. Kupiona rok temu maszyna do lodów wreszcie się doczekała i zaczęła działać pełną parą. A lody sernikowe to propozycja zarówno dla wielbicieli serników, jak i lodów owocowych.

Przepis pochodzi z tej strony.

 

Składniki na ok. 1 l lodów:
  •  1 szklanka mleka 
  •  1 szklanka śmietany kremówki 
  •  ½ opakowania cukru waniliowego
  • 115 g twarożku śmietanowego ( dałam twaróg tłusty) 
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  •   2/3 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 1 szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek, pokrojonych na małe kawałki 
Mleko z kremówką, do punktu wrzenia, ale nie dopuścić do zagotowania. Twaróg ubić z żółtkami i cukrem (powinien znajdować się w metalowej misce). Miksując, wlewać do masy serowej gorące mleko z kremówką. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż budyń zgęstnieje, i będzie pokrywał spód łyżki, a nie się po niej rozpływał. Wtedy zdjąć masę z palnika i ostudzić. Dodać zmiksowane truskawki i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Schłodzoną masę umieścić w maszynie do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Pod koniec kręcenia lodów dodać do masy pokrojone truskawki. Lody wstawić do zamrażalnika, najlepiej w zamykanym pojemniku.
Przepis bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci
Akcja lodowa 2013
Ewka



5 komentarzy:

  1. Bardzo żałuje że nie zamrozilam truskawek bo chętnie bym przyrządziła taki deser.
    Izka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego. Można kupić truskawki mrożone, a o ile się nie mylę w kauflandzie i carrefourze mają chyba na wagę. :)

      E.

      Usuń
  2. Ja i wielbiciel sernikow i lodow :) No i maszyny do lodow, ktora planuje kupic juz od kilku lat... :)


    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody można zrobić bez maszyny. Wystarczy gotową masę wstawić do zamrażalnika i regularnie co jakiś czas mieszać je, żeby rozbić kryształki lodu i żeby się nie zrobiła jedna wielka bryła.

    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają przepysznie! Ja ostatnio robiłam lody z przepisu http://www.mamazone.pl/kuchnia/przepisy/male-dziecko/201106/lody-truskawkowe.aspx , ale nie wyszły mi zbyt udane... Jutro spróbuję te wykonać, może będzie lepiej ;) A czy zamiast nasion z laski wanilii można dodać cukier waniliowy?

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...