środa, 14 sierpnia 2013

Nutella wiśniowa



 
Wiśniowa wersja popularnej nutelli śliwkowej. Przygotowałam ją z myślą o świątecznym pierniku staropolskim. Doskonale się do tego nada, przełamując słodycz ciasta lub drugiego nadzienia. 

Składniki na 2 słoiczki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 300-500 g cukru w zależności od kwaśności wiśni
  • 2-3 łyżki kakao
Wiśnie zasypać cukrem i odstawić, aż puszczą sok. Następnie przełożyć do garnka i podgrzewać aż do zmięknięcia. Wtedy zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Na końcu dodać kakao, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Przekładać do wyparzonych słoików. Wstawić słoiki do garnka z wodą i gotować przez 15-20 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Zapasy na zimę - I edycja 2013 
Ewka

2 komentarze:

  1. Moja mama dodawała jeszcze do takiej "nutelli" odrobinę wódeczki w wersji dla dorosłych. Ja dodaję odrobinę whisky i podaję na ciasteczkach przy rodzinnych imprezkach. Ogólnie bardzo fajny przepis, pychota!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...