Wiśniowa wersja popularnej nutelli śliwkowej. Przygotowałam ją z myślą o świątecznym pierniku staropolskim. Doskonale się do tego nada, przełamując słodycz ciasta lub drugiego nadzienia.
Składniki na
2 słoiczki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 300-500 g cukru w zależności od kwaśności wiśni
- 2-3 łyżki kakao
Wiśnie
zasypać cukrem i odstawić, aż puszczą sok. Następnie przełożyć do garnka i
podgrzewać aż do zmięknięcia. Wtedy zmiksować blenderem i gotować na małym
ogniu do zgęstnienia. Na końcu dodać kakao, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę
gotować. Przekładać do wyparzonych słoików. Wstawić słoiki do garnka z wodą i
gotować przez 15-20 minut.
Mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńMoja mama dodawała jeszcze do takiej "nutelli" odrobinę wódeczki w wersji dla dorosłych. Ja dodaję odrobinę whisky i podaję na ciasteczkach przy rodzinnych imprezkach. Ogólnie bardzo fajny przepis, pychota!
OdpowiedzUsuń