Chociaż nie jestem wielką fanką wieprzowiny, to ten
gulasz jest moim ulubionym daniem. Doskonałe miękkie mięso, lekki posmak
goryczki i gęsty sos, jednym słowem mniam ;) Polecam podać z czeskimi
knedlikami, pyzami lub kaszą gryczaną.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- puszka dowolnego jasnego piwa
- bułka grahamka/kromka chleba graham/mąka pełnoziarnista
- 1 cebula
- sól, pieprz
Mięso
pokroić w kostkę, przyprawić. Cebulę pokroić na drobno. Umiecić w średniej
wielkości garnku i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso i podsmażyć aż
lekko zbrązowieje. Dodać pół puszki piwa i dusić pod przykryciem do miękkości.
Po tym czasie dodać pozostałe piwo i miąższ bułki/chleba lub 1 łyżkę mąki
(dobrze rozmieszać). Dalej podgrzewać aż sos się zredukuje.
Ewka
Fajne męskie danie!:)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam mężowi bardzo podobne danie, ale dodałam whisky zamiast piwa. Nadal smakuje bardzo "męsko", ale jest dla mnie bardziej zjadliwe, niż na piwie :)
OdpowiedzUsuń