Przepis dla fanów zarówno potraw mącznych jak
i mięsa. Pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, a jego
autorką jest siostra Anastazja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej przepisów
to polecam, bo są naprawdę bardzo smaczne.
Składniki na
15 sporych knedli:
- 250 g mięsa mielonego (dowolnego)
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 20 dag mąki ziemniaczanej (zależy od wilgotności ziemniaków)
- 1 jajko
- sól, pieprz
Mięso
doprawić solą i pieprzem, usmażyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub
zmiksować blenderem.
Ziemniaki
ugnieść, dodać jajko i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Nabierać sporą łyżkę
ciasta, formować krążek. Na jego środek nakładać niewielką ilość farszu
mięsnego, obtaczać ciastem ziemniaczanym i formować kule. Knedle wrzucać na osolony
wrzątek i gotować ok. 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)