czwartek, 29 sierpnia 2013

Knedle ziemniaczane z mięsem



 
Przepis dla fanów zarówno potraw mącznych jak i mięsa. Pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, a jego autorką jest siostra Anastazja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej przepisów to polecam, bo są naprawdę bardzo smaczne.

Składniki na 15 sporych knedli:
  •    250 g mięsa mielonego (dowolnego)
  •  ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 20 dag mąki ziemniaczanej (zależy od wilgotności ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Mięso doprawić solą i pieprzem, usmażyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksować blenderem.
Ziemniaki ugnieść, dodać jajko i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Nabierać sporą łyżkę ciasta, formować krążek. Na jego środek nakładać niewielką ilość farszu mięsnego, obtaczać ciastem ziemniaczanym i formować kule. Knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut.

Przepis bierze udział w akcji:

Bez glutenu
Ewka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...