Smaczny i orzeźwiający letni deser dla fanów czarnej
porzeczki. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a po zastąpieniu spodu biszkoptami lub
herbatnikami staje się jeszcze łatwiejszy. Polecam poeksperymentować z innymi
owocami. Ja robiłam jeszcze w wersji z truskawkami, ale niestety nie miałam
kiedy zrobić zdjęcia.
Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale robiłam je pod wieczór, bezpośrednio przed podaniem.
Składniki na
biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na
masę serową:
- 800 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 szkl. czarnej porzeczki + ok. 3 łyżki do galaretki
- 25 g żelatyny
- ew. można dodać trochę cukru, gdyby porzeczki były wyjątkowo kwaśne
Dodatkowo:
- 2 galaretki porzeczkowe
- 600 ml gorącej wody
Biszkopt przygotować tak, jak w poprzednich przepisach, w blasze o śred. 21 cm.
Galaretkę
przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością wody. Odstawić
do wystudzenia.
Żelatynę
zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W
międzyczasie przemieszać.
Serek
homogenizowany umieścić w misce. Porzeczki zmiksować blenderem, 1-2 łyżki dodać
do serka, resztę przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez gazę i dopiero wtedy
dodać do masy serowej. Na końcu wmiksować przestudzoną żelatynę.
Masę serową
wyłożyć na spód biszkoptowy, wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec wylać na
wierzch tężejącą galaretkę z odłożonymi porzeczkami.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Pyszności :) Mi nie dane było w tym roku kupienie czarnej porzeczki, a szkoda...
OdpowiedzUsuńHiper letnie ciasto! :) Ja tez o porzeczkach moge tylko pomarzyc...
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w akcji!
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
To akurat porzeczka z babcinego ogródka :) Na targu nawet nie byłam, to nie wiem czy mają.
OdpowiedzUsuńE.