Kolejna odsłona zupy wiśniowej. Niby taki prosty przepis,
a można stworzyć wiele ciekawych wariacji. Tym razem przedstawiam wersję
deserową, bo z kisielem i z dodatkiem przypraw korzennych.
Składniki:
- 500 g drylowanych wiśni
- 1,5 l wody
- 2 łyżki kiślu w proszku o smaku wiśniowym
- kilka łyżek cukru (wg uznania)
- 5 goździków
- szczypta cynamonu
- makaron „ryżowy” lub jakikolwiek inny drobny
Wiśnie
zasypać cukrem, odstawić, żeby puściły sok. Następnie zalać wodą, dodać
przyprawy i gotować, aż zaczną mięknąć. Wtedy zdjąć z ognia, częściowo
zmiksować blenderem (nie robić wiśniowej papki, tylko zmiksować mniej więcej
pół na pół, żeby zostało trochę większych cząstek). Wsypać kisiel i dokładnie wymieszać, uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Pogotować jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia. Makaron ugotować bez soli,
wg. przepisu na opakowaniu. Podawać zupę z makaronem na ciepło lub na zimno,
smakuje równie dobrze.
Ewka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)