środa, 7 sierpnia 2013

Korzenna zupa wiśniowa




Kolejna odsłona zupy wiśniowej. Niby taki prosty przepis, a można stworzyć wiele ciekawych wariacji. Tym razem przedstawiam wersję deserową, bo z kisielem i z dodatkiem przypraw korzennych. 

Składniki:
  • 500 g drylowanych wiśni
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki kiślu w proszku o smaku wiśniowym
  • kilka łyżek cukru (wg uznania)
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • makaron „ryżowy” lub jakikolwiek inny drobny
Wiśnie zasypać cukrem, odstawić, żeby puściły sok. Następnie zalać wodą, dodać przyprawy i gotować, aż zaczną mięknąć. Wtedy zdjąć z ognia, częściowo zmiksować blenderem (nie robić wiśniowej papki, tylko zmiksować mniej więcej pół na pół, żeby zostało trochę większych cząstek). Wsypać kisiel i dokładnie wymieszać, uważając, żeby nie zrobiły się grudki. Pogotować jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia. Makaron ugotować bez soli, wg. przepisu na opakowaniu. Podawać zupę z makaronem na ciepło lub na zimno, smakuje równie dobrze.

Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...