sobota, 31 sierpnia 2013

Faszerowana cukinia


Ciekawy sposób na wykorzystanie cukinii i zutylizowanie resztek mięsa i ryżu. Danie proste, nie wymagające zbyt wiele pracy, a przy tym smaczne. Farszem można z powodzeniem nadziewać inne warzywa, jak np. paprykę. Polecam.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • wydrążony środek z jednej cukinii
  • 50 g suchego ryżu
  • 1 mała cebulka
  • 150 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • ser żółty
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć środki łyżeczką. Zawartość z jednej cukinii umieścić w misce. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso usmażyć z cebulą. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przecier pomidorowy i doprawić solą oraz pieprzem. Nałożyć farsz do cukinii i piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 40 minut, 5 minut przed końcem na wierzch cukinii położyć ser żółty. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.
Przepis bierze udział w akcji:
 
Bez glutenu
Ewka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...