czwartek, 15 sierpnia 2013

Upside-down cake - odwórcone ciasto porzeczkowe


Bardzo popularne, amerykańskie ciasto. Najczęściej można je spotkać z ananasami lub żurawiną, a u mnie trochę inaczej, bo z porzeczkami. Jest to bardzo proste ciasto ucierane, które jak do tej pory za każdym razem mi się udało (a jeśli chodzi o takie ciasta, to różnie bywa :P). Jednocześnie jest to wypiek, którym chcę rozpocząć pierwszą organizowaną przez nas akcję „Lato z ciastami ucieranymi”. Zapraszam do pieczenia i brania udziału w akcji.

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na warstwę owocową:
  • 5 łyżek (70 g) masła/margaryny
  • 140 g brązowego cukru
  • czerwona porzeczka (dałam tyle, żeby pokryć dno foremki)
 Składniki na ciasto:
  • 195 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 113 g miękkiego masła/margaryny
  • 200 g cukru (białego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka, białko oddzielnie od żółtka
  • 120 ml mleka
Umieścić masło i cukier w garnuszku, podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, do momentu aż masło się roztopi, a cukier rozpuści. Podgrzewać dalej, aż cukier się skarmelizuje. Następnie przelać masę do foremki wyłożonej folią aluminiową i rozsypać porzeczki.
Mąkę, proszek oraz sól wymieszać w oddzielnej misce. Masło i cukier ubić na lekką, puszystą masę. Dalej ubijając dodać ekstrakt, a następnie po jednym żółtku. Dodać mleko, a następnie suche składniki. Dobrze wymieszać.
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Niewielką część dodać do ciasta i wymieszać. Następnie dodać resztę i również wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy o średnicy 21 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 30-40 minut.

Przepis bierze udział w akcji:
 Ewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...