Składniki na
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- ¾ szklanki wody pół na pół z mlekiem
- drożdże (kulka wielkości dużego orzecha laskowego)
- ew. zioła (bazylia, oregano itp.)
Składniki na sos pomidorowy:
- 2/3 szkl. przecieru pomidorowego (ja używam domowego i jest sporo rzadszy niż ten kupny, dlatego kupnego polecam dać mniej i rozcieńczyć trochę wodą)
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- zioła
- sól
- cukier, ew. gdy przecier jest bardzo kwaśny
Dodatki:
- wędlina
- zielona papryka
- tarty ser żółty (najlepiej jakiś miękki)
Zrobić rozczyn. W garnuszku umieścić ciepły (NIE gorący!) płyn, dodać
cukier, 1 łyżkę mąki i drożdże. Dokładnie rozetrzeć drożdże i wymieszać całość.
Zostawić w cieple do podwojenia objętości.
Pozostałe składniki umieścić w misce i dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść
gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby zbytnio kleiło się do rąk, można podsypać
mąką. Przykryć i zostawić w cieple do momentu, aż podwoi swoją objętość. Następnie
jeszcze raz zagnieść, uformować okrąg o wielkości ok. 26 cm i ponownie zostawić
do wyrośnięcia.
Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku. Wędlinę i paprykę pokroić.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. na 5 minut,
żeby ciasto delikatnie podpiekło się. Następnie posmarować wierzch sosem i
jeszcze raz wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie posypać serem (ok.
2-3 łyżki) i położyć pozostałe składniki (najpierw wędlina, na to papryka). Piec
przez ok. 20-25 minut do momentu, aż boki ciasta się zezłocą a dodatki będą
wyglądały na upieczone. Na chwilę przed końce wierzch posypać jeszcze raz
niewielką ilością sera.
Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym, koniecznie domowym.
Ewka
Bo kto nie lubi pizzy? :)
OdpowiedzUsuń