niedziela, 11 sierpnia 2013

Pizza z podwójnym serem

  
Przedstawiam przepis na ciasto na pizzę, które stworzyłam metodą prób i błędów. Stosuję ten przepis od lat i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Zawsze wychodzi puszyste i smaczne ciasto drożdżowe. Dodatki oczywiście dowolne. Podaje przykładowe, jakie akurat wtedy użyłam.

Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • ¾ szklanki wody pół na pół z mlekiem
  • drożdże (kulka wielkości dużego orzecha laskowego)
  • ew. zioła (bazylia, oregano itp.)
 Składniki na sos pomidorowy:
  • 2/3 szkl. przecieru pomidorowego (ja używam domowego i jest sporo rzadszy niż ten kupny, dlatego kupnego polecam dać mniej i rozcieńczyć trochę wodą)
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • zioła
  • sól
  • cukier, ew. gdy przecier jest bardzo kwaśny
Dodatki:
  • wędlina
  • zielona papryka
  • tarty ser żółty (najlepiej jakiś miękki)
Zrobić rozczyn. W garnuszku umieścić ciepły (NIE gorący!) płyn, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i drożdże. Dokładnie rozetrzeć drożdże i wymieszać całość. Zostawić w cieple do podwojenia objętości.

Pozostałe składniki umieścić w misce i dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby zbytnio kleiło się do rąk, można podsypać mąką. Przykryć i zostawić w cieple do momentu, aż podwoi swoją objętość. Następnie jeszcze raz zagnieść, uformować okrąg o wielkości ok. 26 cm i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku. Wędlinę i paprykę pokroić.

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. na 5 minut, żeby ciasto delikatnie podpiekło się. Następnie posmarować wierzch sosem i jeszcze raz wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie posypać serem (ok. 2-3 łyżki) i położyć pozostałe składniki (najpierw wędlina, na to papryka). Piec przez ok. 20-25 minut do momentu, aż boki ciasta się zezłocą a dodatki będą wyglądały na upieczone. Na chwilę przed końce wierzch posypać jeszcze raz niewielką ilością sera.
Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym, koniecznie domowym.
Przepis bierze udział w akcji:
Z dziećmi i dla dzieci

Ewka



1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...