Metoda stir-fry polega na szybki usmażeniu żywności w wysokiej temperaturze, przy czym ciągle i energicznie ją mieszając. Dlatego też w tej metodzie zazwyczaj używa się woka. Dzięki temu sposobowi warzywa są usmażone, ale przy tym jeszcze chrupiące.
Smażone warzywa to moje ulubione danie z kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj podaję je
jako główne danie (wtedy z kurczakiem), ale dzisiaj w wersji dodatku do wieprzowiny. Bardzo
polecam fanom smaków słodko-kwaśnych.
Składniki:
- 1 średni por
- pół papryki (dowolnej)
- 1 średnia marchewka
- makaron typu noodle, ja używam z zupki chińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (nie polecam spirytusowego, bo jest dużo kwaśniejszy)
- 1 łyżka miodu
- imbir w proszku
- ew. grzyby mun (akurat ich nie miałam)
Marchewkę
pokroić w paski 0,5-1cmx5cm (mniej więcej). Podobnie zrobić z papryką. Por
pokroić w talarki. Grzyby przygotować wg. przepisu na opakowaniu, a następnie
pokroić w paski. Rozgrzać trochę oleju rzepakowego w woku, wrzucić warzywa i grzyby. Smażyć
często mieszając, do momentu aż warzywa zaczną mięknąć, ale będą jeszcze dosyć chrupiące.
Makaron
zalać wrzątkiem i odstawić.
Sos sojowy
wymieszać w małym garnuszku z miodem i octem. Zagotować.
Gdy warzywa
delikatnie zmiękną dodać do nich makaron, wlać sos i doprawić imbirem. Wszystko
dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Ale fajny pomysl i co najwazniejsze bez dodatku mieszanki chinskiej a ze swiezymi warzywami ktore uwielbiam!
OdpowiedzUsuńIzka
Staram się nie używać gotowych mieszanek, bo często oprócz przypraw mają mąkę, glutaminian sodu itp. Lepiej samemu stworzyć sobie taki mix.
UsuńE.
Lubie taki makaron przygotowany w sposób kreatywny :)
OdpowiedzUsuń