niedziela, 11 sierpnia 2013

Niedziela na słodko: Tarta z budyniem i czerwonymi porzeczkami



Pyszna, szybka i bardzo orzeźwiająco tarta, idealna na lato. Gdy nie przepadamy za lekkim kwaskowym smakiem porzeczek można użyć inne ulubione sezonowe owoce.

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 g mleka
  • 1 łyżka cukru
  • Czerwone porzeczki ( same kuleczki)- 1,5 szklanki
Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól. Posiekać, dodać jajo i zagnieść ciasto. Zrobić kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
Budyń ugotować według instrukcji używając jednakże mniejszej ilości mleka, tj. 400 ml.Po ugotowaniu wystudzić.
Ciasto rozwałkować do formy na tartę, na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać groch i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10 minut.
Upieczony spód do tarty posmarować budyniem i posypać porzeczkami.


Przepis bierze udział w akcji:
 
Smacznego!
Aga

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie wypieki z porzeczkami. Z tego przepisu bardzo chetnie skorzystam!
    Pozdrawiam,Izka

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...