Pyszna,
szybka i bardzo orzeźwiająco tarta, idealna na lato. Gdy nie przepadamy za
lekkim kwaskowym smakiem porzeczek można użyć inne ulubione sezonowe owoce.
Składniki na
ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 1 jajo
- szczypta soli
Składniki na
nadzienie:
- 1 budyń waniliowy
- 400 g mleka
- 1 łyżka cukru
- Czerwone porzeczki ( same kuleczki)- 1,5 szklanki
Mąkę
przesiać, dodać pokrojone masło, sól. Posiekać, dodać jajo i zagnieść ciasto.
Zrobić kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.
Budyń
ugotować według instrukcji używając jednakże mniejszej ilości mleka, tj. 400
ml.Po ugotowaniu wystudzić.
Ciasto
rozwałkować do formy na tartę, na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać
groch i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć obciążenie i
piec jeszcze 10 minut.
Upieczony
spód do tarty posmarować budyniem i posypać porzeczkami.
Przepis bierze udział w akcji:
Smacznego!
Aga
Uwielbiam wszelkie wypieki z porzeczkami. Z tego przepisu bardzo chetnie skorzystam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Izka