Składniki:
- 1/3 brokuła
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 2 jaja
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- masło i olej do smażenia
Fasolkę i brokuła zblanszować osobno
( tj gotować kilka minut). Odcedzić. Rozgrzać masło z olejem na patelni ( olej
jest po to żeby masło się nie spaliło i nie wytworzyło rakotwórczych
substancji), dodać fasolkę i smażyć chwilę, potem dodać brokuły i smażyć na
małym ogniu. W tym czasie białka oddzielić od zółtek i ubić na pianę. Dodać
zółtka, mąkę, sól i pieprz. Masę jajeczną wyłożyć na patelnie i smażyć pod
przykryciem ok 8-10 minut.Po tym czasie omlet zsunąć na przykrywkę i odwrócić
na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na talerzu udekorować pomidorem i
szczypiorkiem.
Smacznego!
Aga
Ale to musi byc pyszne. Do tej pory jadlam omket tylko na slodko, ale Twoja propozycja omletu,bardzo kusi i napewno wypróbuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Joanna Nowicka