czwartek, 1 sierpnia 2013

Ciasto Prince Polo



Wreszcie się zdecydowałam na to dość popularne na blogach ciasto. Muszę przyznać, że było warto. Połączenie kremówki z pokruszonym wafelkiem jest zaskakujące, ale nadaje masie ciekawy smak. Wprowadziłam małą zmianę i zamiast brzoskwiń z puszki użyłam świeżych nektarynek. Poza tym zrobiłam ciasto w tortownicy 21 cm.

Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę wafelkową:
  • 500 ml kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
  • cukier puder, ok. 2 łyżki
  • 2 wafelki Prince Polo, u mnie orzechowe (dałam jednego i kawałek z drugiego)
  • 2 nektarynki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • galaretka brzoskwiniowa
  • 500 ml gorącej wody
Żelatynę zalać gorącą (NIE wrzącą!) wodą i dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia, w międzyczasie przemieszać jeszcze.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i dobrze wymieszać mikserem. Na końcu wmieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem. Na tym etapie ja zawsze używam drewnianej łyżki. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 30 minut w temp. 175 st. C (sprawdzić patyczkiem).
Wafelki umieścić w torebce foliowej. Pokruszyć wałkiem do ciasta. Nektarynki pokroić w kostkę. Do kremówki dodać cukier i ubić na sztywno. Miksując dodać przestudzoną żelatynę (powinna być dość płynna, nie za gęsta). Na końcu wymieszać z wafelkami i nektarynkami.
Na biszkopt wyłożyć masę wafelkową, wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec wylać na masę tężejącą galaretkę i zostawić w lodówce, żeby stężała.

 Ewka



9 komentarzy:

  1. ale to musi być pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest :D Orzechowe batoniki nadają fajny smaczek. Warto pokombinować jeszcze z innymi wafelkami.

      E.

      Usuń
  2. wygląda bardzo apetycznie :) mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro mam urodziny, poprosze taki tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypieki, które odwzorowują sklepowe słodycze zawsze przykują moją uwagę! Twój pomysł jest bardzo zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  5. PIEKŁAM JAKIŚ CZAS TEMU TO CIASTO ALE DODAWAŁAM WIŚNIE - BYŁO PRZEPYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, muszę kiedyś wypróbować.

      E.

      Usuń
  6. Muszę zrobić! Koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to wiem co na niedziele będzie na deser :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...