niedziela, 25 sierpnia 2013

Niedziela na słodko: Malinowe eklerki






Ostatnio miałam ochotę na jakiś ciekawy deser. Bardzo spodobał mi się ten przepis od razu, gdy tylko go zobaczyłam. Kupiłam więc maliny i zabrałam się za przygotowania. Co prawda wymagają trochę pracy, ale myślę, że warto.
Inspiracja i przepis na krem pochodzi z tej strony, natomiast ciasto zrobiłam z przepisu M. Roux.
Z przepisu wyszło mi ok. 20 eklerków.

Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 125 g masła/margaryny
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem budyniowy:

  •  200 g malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 400 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:

  •  1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • różowy barwnik spożywczy

 Dodatkowo:

  •  ok. 60 malin

Mleko, wodę, tłuszcz, cukier i sól umieścić w garnuszku i zagotować. Następnie dodać mąkę i mieszać szybko, żeby masa się nie przypaliła. Podgrzewać do momentu aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić, po czym wbijać po jednym jajku i dokładnie miksować. Ciasto wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy lub łyżeczki (2 łyżeczki ciasta nałożyć obok siebie i delikatnie rozciągnąć). Piec w temp. 200 st. C przez 25 minut.
Maliny i sok z cytryny zagotować w garnuszku i gotować do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sitko lub przecisnąć przez gazę, żeby pozbyć się pesteczek. Mleko zagotować. Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać mąki i dokładnie zmiksować. Do mleka dodać maliny i pastę jajeczną. Mieszając, podgrzewać, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawić do ostudzenia.
Ostudzone eklerki przekroić na pół, nałożyć krem (mniej więcej 2 łyżeczki), a na nim po 2-3 maliny. Górną część każdego eklera posmarować polewą i przykryć część dolną.
Przechowywać w lodówce.
Przepis bierze udział w akcji:
 
Z dziećmi i dla dzieci
Ewka



3 komentarze:

  1. Ale to przepysznie wygląda:)
    Izka

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeszcze pyszniej smakują :)

    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne, letnie i kolorowe! W sam raz na pozegnanie lata :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...