sobota, 10 sierpnia 2013

Smażone warzywa po azjatycku metodą stir-fry



 Metoda stir-fry polega na szybki usmażeniu żywności w wysokiej temperaturze, przy czym ciągle i energicznie ją mieszając. Dlatego też w tej metodzie zazwyczaj używa się woka. Dzięki temu sposobowi warzywa są usmażone, ale przy tym jeszcze chrupiące.
Smażone warzywa to moje ulubione danie z kuchni azjatyckiej. Zazwyczaj podaję je jako główne danie (wtedy z kurczakiem), ale dzisiaj w wersji dodatku do wieprzowiny. Bardzo polecam fanom smaków słodko-kwaśnych.

Składniki:
  • 1 średni por
  • pół papryki (dowolnej)
  • 1 średnia marchewka
  • makaron typu noodle, ja używam z zupki chińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (nie polecam spirytusowego, bo jest dużo kwaśniejszy)
  • 1 łyżka miodu
  • imbir w proszku
  • ew. grzyby mun (akurat ich nie miałam)
Marchewkę pokroić w paski 0,5-1cmx5cm (mniej więcej). Podobnie zrobić z papryką. Por pokroić w talarki. Grzyby przygotować wg. przepisu na opakowaniu, a następnie pokroić w paski. Rozgrzać trochę oleju rzepakowego w woku, wrzucić warzywa i grzyby. Smażyć często mieszając, do momentu aż warzywa zaczną mięknąć, ale będą jeszcze dosyć chrupiące.
Makaron zalać wrzątkiem i odstawić.
Sos sojowy wymieszać w małym garnuszku z miodem i octem. Zagotować.
Gdy warzywa delikatnie zmiękną dodać do nich makaron, wlać sos i doprawić imbirem. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka



3 komentarze:

  1. Ale fajny pomysl i co najwazniejsze bez dodatku mieszanki chinskiej a ze swiezymi warzywami ktore uwielbiam!
    Izka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się nie używać gotowych mieszanek, bo często oprócz przypraw mają mąkę, glutaminian sodu itp. Lepiej samemu stworzyć sobie taki mix.

      E.

      Usuń
  2. Lubie taki makaron przygotowany w sposób kreatywny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...