środa, 28 sierpnia 2013

Lody tiramisu

Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że są to jedne z lepszych lodów, jakie jadłam. Bogactwo smaków, które doskonale łączą się ze sobą. Zrobiłam je tylko z połowy porcji i to był wielki błąd, bo zniknęły w mgnieniu oka ;)
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na trochę mniej niż 1 l lodów:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki kremówki
Składniki na część amaretto:
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • 90 ml likieru Amaretto
Składniki na część kawową:
  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki kakao
Składniki na sos czekoladowy:
  • 70 ml kremówki
  • 70 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (200g)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, do uzyskania puszystej masy. Mleko lekko podgrzać. Do mleka wlać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Masę podgrzewać, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia (przepis podaje, że prawie do punktu wrzenia, ale nie zagotowywać. Ciężko mi było wyczuć ten moment i szczerze mówiąc nie wiem dokładnie, o jaki chodzi. Wyłączyłam ogień, gdy masa trochę zgęstniała). Następnie ściągnąć garnek z ognia i wymieszać jego zawartość z kremówką.
Masę na lody (może być ciepła) podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać nasiona wanilii oraz Amaretto i wymieszać. Do drugiej dodać kawę i kakao, zmiksować wszystko.
Obie mieszanki umieścić w oddzielnych, przykrytych pojemnikach i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie z obu mieszanek przygotować oddzielne masy lodowe w maszynie do lodów. W czasie, gdy ukręcimy już jedne lody, wstawiamy je do lodówki na czas robienia drugich.
Przygotować sos czekoladowy. Kremówkę z czekoladą umieścić w małym garnuszku i podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Odstawić do ostudzenia.
Na dnie formy o wymiarach 20,5x20,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć amaretti, jedno obok drugiego. Następnie wykładać pasmami przygotowane masę lodową, na zmianę, raz lody kawowe, raz amaretto, polewając wszystko niewielką ilością sosu czekoladowego. Na wyłożonych lodach ułożyć ponownie warstwę ciastek i powtórzyć poprzednie czynności. Na wierzchu ułożyć kilka ciastek dla ozdoby. Wstawić do zamrażalki. Przed podaniem posypać kakao.

Przepis bierze udział w akcji:
Akcja lodowa 2013
Ewka



1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...