niedziela, 4 sierpnia 2013

Kakaowe ciasto budyniowe z bezą kokosową



 W oryginale było to ciasto adwokatowe, ale miałam zamiar podać je dzieciom, więc było ono dla mnie tylko inspiracją. Oprócz tego dodałam od siebie ryż preparowany. Konsumenci byli nim zachwyceni, także bardzo polecam.

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
  • 1,5 kostki miękkiego masła/margaryny
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 700 ml mleka
Składniki na bezę kokosową:
  • 4 białka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • ¾ szkl. cukru
Dodatkowo:
  • ryż preparowany
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Przykryć i odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie wmiksować po jednym żółtku. Na koniec, drewnianą łyżką, wmieszać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem). Biszkopt ostudzić i przeciąć na pół.
Margarynę utrzeć na puch. Dodając po łyżce ostudzonego budyniu dalej miksować. Odłożyć 5 łyżek masy, pozostałość podzielić na dwie części.
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno, dodając partiami cukier, dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Na końcu domieszać wiórki kokosowe. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w 150 st. C. na złoty kolor. Ostudzić.
Na jeden biszkopt wyłożyć połowę masy, na to bezę kokosową, następnie pozostałą część masy budyniowej i drugi biszkopt. Na wierzchu rozsmarować odłożoną masę, wysypać ryż i polać roztopioną, ostudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby masa trochę zesztywniała.
 Ewka



3 komentarze:

  1. Ale Ty robisz cudowne ciasta!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Pewnie tak też smakuje :)
    Anioły zapraszają do siebie: http://aniolywkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze :) Muszę przyznać, że ciasto cieszyło się dużą popularnością ;)

    E.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...