W oryginale było to ciasto adwokatowe, ale miałam zamiar
podać je dzieciom, więc było ono dla mnie tylko inspiracją. Oprócz tego dodałam
od siebie ryż preparowany. Konsumenci byli nim zachwyceni, także bardzo
polecam.
Składniki na
biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na
masę budyniową:
- 1,5 kostki miękkiego masła/margaryny
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 700 ml mleka
Składniki na
bezę kokosową:
- 4 białka
- 200 g wiórków kokosowych
- ¾ szkl. cukru
Dodatkowo:
- ryż preparowany
- tabliczka gorzkiej czekolady
Ugotować
budyń wg. przepisu na opakowaniu. Przykryć i odstawić do wystudzenia.
Białka ubić
na sztywno, dodawać partiami cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca.
Następnie wmiksować po jednym żółtku. Na koniec, drewnianą łyżką, wmieszać
przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w blasze wysmarowanej
tłuszczem i obsypanej bułką tartą w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok.
30-35 minut (sprawdzić patyczkiem). Biszkopt ostudzić i przeciąć na pół.
Margarynę
utrzeć na puch. Dodając po łyżce ostudzonego budyniu dalej miksować. Odłożyć 5
łyżek masy, pozostałość podzielić na dwie części.
Przygotować
bezę. Białka ubić na sztywno, dodając partiami cukier, dalej ubijać, aż piana
będzie lśniąca. Na końcu domieszać wiórki kokosowe. Przełożyć na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w 150 st. C. na złoty kolor. Ostudzić.
Na jeden
biszkopt wyłożyć połowę masy, na to bezę kokosową, następnie pozostałą część
masy budyniowej i drugi biszkopt. Na wierzchu rozsmarować odłożoną masę,
wysypać ryż i polać roztopioną, ostudzoną czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby
masa trochę zesztywniała.
Ewka
Ale Ty robisz cudowne ciasta!:)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńAnioły zapraszają do siebie: http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Dziękuję za komentarze :) Muszę przyznać, że ciasto cieszyło się dużą popularnością ;)
OdpowiedzUsuńE.