Składniki:
- 3 paczki słonych krakersów ( każdy po 200 g)
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki
- 3/4 kostki margaryny ( w temperaturze pokojowej!!)
- masa kajmakowa
- 0,5 litra śmietanki 36 %
- galaretka ananasowa
- czekolada ( starta na wiórki)
Przygotowujemy galaretkę według instrukcji. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu z ta różnicą, że do proszku budyniowego dodajemy łyżkę mąki pszennej. Sprawi to, że budyń będzie miał lepszą konsystencję. Gdy budyń ostygnie robimy krem budyniowy. Margarynę w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem na biały puch, po czym dodajemy budyń i miksujemy do połączenia się obu składników. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Układamy krakersy blisko siebie, tak by pokryły całą blaszkę. Na krakersy wykładamy masę budyniową i następnie krakersy. Kolejną warstwą jest masa kajmakowa. Rozsmarowujemy ją delikatnie na całej powierzchni krakersów. Na karmel układamy znów krakersy. Zimną śmietankę ubijamy. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i mieszamy. Powstała masę wykładamy na krakersy. Posypujemy starta czekoladą.
Smacznego!
Aga
Super ciasto!! Pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńLubię połączenia krakersów z ciastem na słodko :). Nie są takie mdłe jak niektóre wypieki. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Niby deser, ale nie jest zbyt przesłodzony:)
Usuń