niedziela, 6 października 2013

Niedziela na słodko: Ciasto Krówka - bez pieczenia

Jedno z najulubieńszych ciast. Mimo, że zawiera masę kajmakową nie jest za słodkie, ponieważ słodkość jest niwelowana przez smak słonych krakersów.

Składniki:
  • 3 paczki słonych krakersów ( każdy po 200 g)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 kostki margaryny ( w temperaturze pokojowej!!)
  • masa kajmakowa
  • 0,5 litra śmietanki 36 %
  • galaretka ananasowa
  • czekolada ( starta na wiórki)

Przygotowujemy galaretkę według instrukcji. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu z ta różnicą, że do proszku budyniowego dodajemy łyżkę mąki pszennej. Sprawi to, że budyń będzie miał lepszą konsystencję. Gdy budyń ostygnie robimy krem budyniowy. Margarynę w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem na biały puch, po czym dodajemy budyń i miksujemy do połączenia się obu składników. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Układamy krakersy blisko siebie, tak by pokryły całą blaszkę. Na krakersy wykładamy masę budyniową i następnie krakersy. Kolejną warstwą jest masa kajmakowa. Rozsmarowujemy ją delikatnie na całej powierzchni krakersów. Na karmel układamy znów krakersy. Zimną śmietankę ubijamy. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i mieszamy. Powstała masę wykładamy na krakersy. Posypujemy starta czekoladą.

Smacznego!
Aga

4 komentarze:

  1. Super ciasto!! Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię połączenia krakersów z ciastem na słodko :). Nie są takie mdłe jak niektóre wypieki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Niby deser, ale nie jest zbyt przesłodzony:)

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...