niedziela, 20 października 2013

Niedziela na słodko: Warstwowa szarlotka sypana

Wahałam się czy przygotować to ciasto. Ciężko było wyobrazić sobie jak z suchych produktów i masła na górze wyjdzie ciasto. Ale ciekawość wygrała. Już kolejną niedziele w rzędu przygotowuje tę szarlotkę i nie mam dość:) Szarlotka jest przepyszna zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi

Składniki:
  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła ( pól godziny przez przygotowywaniem ciasta wstawić do zamrażarki)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1,5 kg jabłek ( najlepiej Szara reneta)

W misce wymieszać mąkę kaszę, proszek i cukier. Podzielić na 3 równe części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podzielić na 2 równe części. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tarta. Wysypać 1 część sypkich produktów, na to wyłożyć 1 porcje jabłek i posypać równomiernie łyżeczka cynamonu. Wysypać drugą część sypkich produktów i na to jabłka i cynamon. Ostatnia warstwa to sypkie produkty i masło, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na cały wierch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na okres 50-60 minut. Przed podaniem posypać odrobiną cukru pudru.

Smacznego!
Aga

1 komentarz:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...