Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka kaszy manny
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła ( pól godziny przez przygotowywaniem ciasta wstawić do zamrażarki)
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1,5 kg jabłek ( najlepiej Szara reneta)
W misce wymieszać mąkę kaszę, proszek i cukier. Podzielić na 3 równe części. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podzielić na 2 równe części. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tarta. Wysypać 1 część sypkich produktów, na to wyłożyć 1 porcje jabłek i posypać równomiernie łyżeczka cynamonu. Wysypać drugą część sypkich produktów i na to jabłka i cynamon. Ostatnia warstwa to sypkie produkty i masło, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na cały wierch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na okres 50-60 minut. Przed podaniem posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego!
Aga
O matko ale pięknie wygląda ta szarlotka :D
OdpowiedzUsuń