Mój ulubiony sposób na przyrządzenie placków
ziemniaczanych. Dzięki starciu ziemniaków na tarce o grubych oczkach placki są
chrupiące i bliżej im w smaku do frytek niż do typowego placka. Oprócz tego to
bardzo szybkie i smaczne danie. Polecam podać z dobrym sosem.
Składniki:
- 650 g obranych ziemniaków
- 1 małe jajko
- 1 średnia cebulka, podsmażona
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Ziemniaki zetrzeć na
tarce o dużych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć z obu
stron na złoty kolor. Sprawdzać czy są upieczone, bo trzeba je trochę dłużej
piec nic placki z ziemniaków tartych na malutkich oczkach. Można podać ze
śmietaną, a u mnie były z sosem grzybowym.
Ewka
Świetne takie jak być powinny mało mąki dużo ziemniaków i ta chrupkość;)
OdpowiedzUsuńdoskonałe:) wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńMożna dodać ziarno sezamu i słonecznika, podawać ze smażonymi pieczarkami, białym serkiem z plastrem dobrego pomidora, z cukrem itd... po prostu uwielbiam.
OdpowiedzUsuń