Składniki:
- 500 płatków owsianych górskich
- 100 g słonecznika
- 100 migdałów
- 100 pestek dyni
- garść orzechów laskowych
- pół szklanki miodu
- pół szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
Do garnka wlać miód olej i wsypać cukier. Ciągle mieszając rozpuścić cukier ( nie gotować!). W misce wymieszać suche składniki. Wlać olej, cukier i miód. Wymieszać wszystko. Nie przejmować się, że na początku masa nie będzie chciała się połączyć. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. N ablaszkę wysypać naszą owsiankową masę. Piec ok 20-30 minut do złocistej barwy. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aż granola wystygnie. Gdy będzie zimna przełożyć do słoika lub puszek. Granola jest pyszna, chrupiąca. Można połamać ją na kawałki i spożywać w formie batoników.
Uwaga! Granola uzależnia;)
Smacznego!
Aga
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)