niedziela, 13 października 2013

Niedziela na słodko: Sernik z białą czekoladą i żurawiną








Sernik z rodzaju ciężkich i wilgotnych. Należy do jednych z moich ulubionych. Wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy. W zasadzie wystarczy tylko zmiksować ser, a następnie domieszać inne składniki. Cierpkość żurawiny doskonale kontrastuje ze słodką masą serową. A polany czekoladę smakuje jeszcze lepiej.

Składniki na spód ciasteczkowy:
  •  60 g stopionego masła/margaryny
  •  135 g herbatników owsianych
Składniki na masę serową:
  • 750 g sera
  • 1 szkl. śmietany
  • 200 g białej czekolady 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu
  • ½ opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru (można więcej, wg. uznania)
  • 200 g żurawiny

Wszystkie składniki wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki, powinny mieć temp. pokojową. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
Ciastka zmielić na proszek i wymieszać z tłuszczem. Wyłożyć na blachę (21 cm średnicy) i docisnąć.
Ser, śmietanę, jajka i cukier wymieszać i zmielić blenderem na gładką masę. Dodać ekstrakt i partiami czekoladę, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na końcu wmieszać przesianą mąkę z budyniem.
Masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy, na wierzchu ułożyć żurawinę.
Na spód piekarnika wstawić blachę z wrzącą wodą i nagrzać go do 200 st. C. Wstawić ciasto, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturą do 150 st. C i piec przez 1 godzinę. Sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia. A następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać wierzch cukrem pudrem lub polać białą czekoladą.
  


Ewka

2 komentarze:

  1. Z żurawiną musiał smakować bosko :)
    Hmm... Już się nie mogę doczekać, aż będę mogła żurawinę kupić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z żurawiną niestety jest tak, że ciężko ją dostać. Mnie udało się ją upolować w osiedlowym warzywniaczku. Myślę, że warto taki odwiedzić.

      E.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...