wtorek, 1 października 2013

Chrupiące placki ziemniaczane




Mój ulubiony sposób na przyrządzenie placków ziemniaczanych. Dzięki starciu ziemniaków na tarce o grubych oczkach placki są chrupiące i bliżej im w smaku do frytek niż do typowego placka. Oprócz tego to bardzo szybkie i smaczne danie. Polecam podać z dobrym sosem.
Składniki:
  • 650 g obranych ziemniaków
  • 1 małe jajko
  • 1 średnia cebulka, podsmażona
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Sprawdzać czy są upieczone, bo trzeba je trochę dłużej piec nic placki z ziemniaków tartych na malutkich oczkach. Można podać ze śmietaną, a u mnie były z sosem grzybowym.
 
Ewka

3 komentarze:

  1. Świetne takie jak być powinny mało mąki dużo ziemniaków i ta chrupkość;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dodać ziarno sezamu i słonecznika, podawać ze smażonymi pieczarkami, białym serkiem z plastrem dobrego pomidora, z cukrem itd... po prostu uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...