ß-glukan to polisacharyd
zaliczany do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Głównymi jego
źródłami są: zboża (owies, jęczmień), drożdże, grzyby, bakterie i algi. Ze
względu na udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie jest on uznany za składnik
żywności funkcjonalnej. Gęsty, lepki żel powstający podczas gotowaniu
owsianki to właśnie rozpuszczone w wodzie ß-glukany. Płatki owsiane mają ok. 3% beta-glukanu, otręby owsiane do 5%. Spożyte
powlekają śluzówkę jelit spowalniając procesy
wchłaniania. Zmniejsza się ilość wchłoniętego tłuszczu i cholesterolu, a także
glukozy. Wysoka lepkość utrudnia działanie enzymów rozkładających pokarm,
którego część nie zostanie strawiona. Zwiększona objętość masy pokarmu
przyspiesza jej transport i wydalanie.
Udokumentowany, korzystny wpływu ß-glukanu:
§
pęcznieje w
żołądku dając poczucie sytości (szybciej się najadamy, czyli mniej zjemy)
§
skraca pasaż
jelitowy zapobiegając zaparciom
§
działa
ochronnie na śluzówkę jelit
§
obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza jego wchłanianie oraz wiąże kwasy żółciowe.
§
spowalnia
wchłanianie cukrów, obniża indeks glikemiczny
Potrawy zawierające płatki owsiane:
Pozdrawiam, Aga:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)