wtorek, 7 stycznia 2014

Strefa Zdrowia #1 : ß-glukan

Tak jak zapowiadałam, w każdy wtorek będę publikowała post dotyczący zdrowia i zdrowego odżywiania. Na pierwszy ogień idzie ß-glukan. Miłej lektury:)
ß-glukan to polisacharyd zaliczany do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Głównymi jego źródłami są: zboża (owies, jęczmień), drożdże, grzyby, bakterie i algi. Ze względu na udokumentowany korzystny wpływ na zdrowie jest on uznany za składnik żywności funkcjonalnej. Gęsty, lepki żel powstający podczas gotowaniu owsianki  to właśnie  rozpuszczone w wodzie ß-glukany. Płatki owsiane mają ok. 3% beta-glukanu, otręby owsiane do 5%. Spożyte  powlekają śluzówkę jelit spowalniając procesy wchłaniania. Zmniejsza się ilość wchłoniętego tłuszczu i cholesterolu, a także glukozy. Wysoka lepkość utrudnia działanie enzymów rozkładających pokarm, którego część nie zostanie strawiona. Zwiększona objętość masy pokarmu przyspiesza jej transport i wydalanie.
Udokumentowany, korzystny wpływß-glukanu:
§  pęcznieje w żołądku dając poczucie sytości (szybciej się najadamy, czyli mniej zjemy)
§  skraca pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom
§  działa ochronnie na śluzówkę jelit
§  obniża  stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza  jego wchłanianie oraz wiąże kwasy żółciowe.
§  spowalnia wchłanianie cukrów, obniża indeks glikemiczny

Potrawy zawierające płatki owsiane:
Pozdrawiam, Aga:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...