sobota, 4 stycznia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami



Potrawa co prawda wigilijna, ale jak najbardziej może być przygotowana na zwykły obiad. Ciasto pierogowe z mojego ulubionego przepisu, pierogi nie rozpadają się, ani nie kleją zbytnio po ugotowaniu. Najsmaczniejsze oczywiście podsmażone. Polecam.

Ciasto z tego przepisu.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 szklanki grzybów suszonych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • masło
  • sól, pieprz


Kapustę odsączyć, pokroić, namoczyć przez noc. Następnie zalać wodą i zagotować. Gotować do momentu, aż trochę zmięknie i nie będzie już taka kwaśna. Odsączyć. Grzyby namoczyć przez ok. 2 godziny, zagotować i gotować przez co najmniej 30 minut. Odsączyć i pokroić na drobno. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na maśle, dodać grzyby, smażyć przez chwilę i na końcu dodać kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić, przestudzić i można nadziewać pierogi. Podawać podsmażone na maśle, z cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...