niedziela, 11 listopada 2012

Ciasteczka owsiane z sezamem i czekoladą



Miałam ochotę dzisiaj na coś słodkiego. W szafkach pusto, sklepy pozamykane, więc postanowiłam sama coś zrobić. A że uwielbiam ciastka owsiane wybór padł właśnie na nie. Ich zaletą jest to, że szybko się je robi i nie potrzebne są wyszukane składniki. Porcja na 15 sporych ciastek.

Składniki:
  • 100 g masła/margaryny
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 3 łyżki sezamu
  • kilka kostek czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Masło i cukier podgrzewać aż do rozpuszczenia. Przestudzić trochę, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać proszek i płatki, wymieszać. Na końcu dodać mąkę, sezam oraz czekoladę i wymieszać. Nabierać łyżką porcje ciasta, formować kule i układać na blasze w sporych odstępach, delikatnie docisnąć każde ciastko łyżką, ale nie spłaszczać całkowicie. Piec w temp. 175 st. C aż się zezłocą, ok. 20 minut. Przed zdjęciem z blachy należy odczekać kilka minut, żeby się nie rozpadły.

Ewka

3 komentarze:

  1. I nawet w miarę zdrowe dzięki płatkom i sezamowi :)

    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sezam:D Na pewno przetestuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...