poniedziałek, 14 października 2013

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej



Przepis na dynię, której fanką jest moja mama. Ciężko mi podać dokładnie proporcje składników, ponieważ zawsze przyrządzam ją na oko.

Składniki:

  • dynia (ok. 2 kg)
  • ocet
  • cukier
  • woda

Dynię pokroić w małą kostkę. Zasypać cukrem i wymieszać. Cukru powinno być tyle, żeby każdy kawałek dyni był dokładnie pokryty, ale cukier nie może się osypywać na wierzchu. Przykryć ścierką lub ręcznikami papierowymi i odstawić na kilka godzin (ja odstawiam na noc). Następnie zlać wytworzony sok, dolać ok. ½ szklanki wody i octu wg. uznania, w zależności jak kwaśną zalewę lubicie. U mnie mniej więcej w stosunku 5-6:1 (sok:ocet). Zalewę umieścić w garnku i zagotować. Dynię przełożyć do słoiczków (u mnie wielkość standardowych słoiczków po dżemie) i zalać gorącą zalewą. Ustawić w dużym garnku, zalać wodą (poniżej wysokości nakrętki) i zagotować. Gotować przez ok. 20 minut. Następnie ustawić do góry dnem i ostudzić.

Przepis bierze udział w akcji:
Ewka

3 komentarze:

  1. moja mama robi podobnie, szaleję za nią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dynie w zalewie słodko-kwaśnej i proszę mi wybaczyć, ale jest to najgorzej podany przepis.Ja też robię wiele przetworów na oko, ale jeżeli ktoś mnie prosi o przepis to podaję w przybliżeniu: szczypta, pół szklanki czy duża łyżka względnie literatka.Pozdrawiam z Wałbrzycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podzielam Pani/Pana zdania. Sama dostałam przepis podany w ten sposób i nie mam problemu, żeby przygotować taką dynię. To jest przepis, który pozwala na dowolność, bo nie każdy lubi tak samo kwaśną zalewę.

      Również pozdrawiam, E.

      Usuń

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...