piątek, 4 października 2013

Sos pomidorowy

Korzystając z dobrodziejstw lata warto przygotować zapasy na zimę. Dzis przedstawiam propozycje na aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem innych warzyw i ziół. Sos idealny do makaronu lub różnego rodzaju zapiekanek. By potrawa byłą bardziej sycąca można dodać do makaronu i sosu kawałki kurczaka lub schabu.

Składniki:
  • 4 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 kg cebuli( pokrojona w kostkę)
  • 2 sztuki papryki ( pokrojona w kostkę)
  • 8 ząbków czosnku ( posiekanych w drobną kostkę)
  • 1słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4  łyżki mielonego pieprzu
  • 4 łyżeczki oregano
  • 4 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki magii
  • 2 kostki rosołowe
  • zielona pietruszka

Pomidory pokroić, rozgotować, przetrzeć przez sito. Cebulę podsmażyć na oliwie, czosnek wrzucić do przetartych pomidorów. Dodać pokrojoną paprykę, dodać resztę składników z wyjątkiem oregano, bazylii i posiekanej natki pietruszki- to dodajemy na końcu. Gotujemy to godzinę pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Gorący sos przelewany do słoików i odwracamy denkiem do góry na kilka minut.

Smacznego!
Aga

2 komentarze:

Dziękujemy za odwiedziny i komentarz:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...